Noord-Holland
Amsterdam
Een prachtige stad met veel musea. In de loop van de jaren heb ik al vele musea bezocht en een aantal zal ik op de website beschrijven. Ik heb een grachtenwandeling gelopen, wat beschreven was in de capitool reisgids. Globaal ben ik van de Herengracht, via de Keizersgracht naar de Prinsengracht gelopen.
En op zich was die best leuk, maar ook weer niet heel verrassend. Ik heb vroeger een rondvaart gemaakt door de grachten en dat was toch wel veel mooier. Niet alleen dat je zittend (en je jouw energie kan sparen, voor de rest van de dag) alles aan je voorbij ziet gaan, maar ook dat je meer informatie krijgt over de huizen en de grachten.
Begijnhof
Een vredig hofje, dat midden in de stad ligt. Bezoekers worden verzocht het zachtjes te doen. Deze stilte midden in het centrum maakt dit hofje juist heel bijzonder. Rond de 14e eeuw werd de Begijnhof al vermeld. Hier mochten vrome, katholieke, alleenstaande vrouwen (begijnen) wonen. Door brand zijn echter de meeste (herbouwde) woningen uit de 17e en 18e eeuw. Alleen het houten huis (ong. 1420) is bespaard gebleven. Dit houten huis is uniek in Amsterdam, want na de brand in 1521 werd houtbouw verboden en zijn er in Amsterdam nog maar 2 huizen met houten gevels te vinden. Er zijn 2 entree's naar het Begijnhof, waaronder één bij de Spui.
Amsterdam Museum
Het is een museum met veel interactie. 12 euro kost een entree kaartje, maar of het dat waard is...Je hebt nl. een boekje met een qr code, dat je bij diverse plekken kan activeren. Er is een heel groot scherm en met de code activeer je deze schermen en start je de film. Maar dat is denk ik ook meteen het nadeel. In elke ruimte staan maar een paar grote schermen, ieder met 4 koptelefoons. Is het geactiveerd dan moet je wachten, maar verder is er weinig te doen. Toen ik er was, was het redelijk rustig, maar in het hoogseizoen? Via de schermen krijg je kennis over de geschiedenis van Amsterdam. Verder in het museum hebben ze een mooi schilderij (anatomische les van dokter Deijman) van Rembrandt, kaarten van Amsterdam en nog een paar aparte attributen, zoals de mirakelkist (archiefkist uit de kapel ter Heilige stede, zou een wonder hebben verricht), sleutels van de stad en een oude, middeleeuwse schoen.
Rijksmuseum
Van de buitenkant is het al een prachtig gebouw! Op de website staat dat als je de drukte voor wou zijn, je voor 11.00 uur moest komen (in hoogseizoen voor 10.00 uur). Eerste foto is gemaakt om 10.45 uur, en de tweede rond 11.15 uur! Dus het klopt aardig! Thuis had ik al de Rijksmuseumapp op de gsm gedownload en wat is dat handig zeg! Je kunt kiezen uit verschillende looproutes, maar ook kan je een nummer dat bij een item hoort invoeren en zo de achtergrondinformatie horen. Je moet hiervoor dus wel oortjes hebben. Toch vond ik wel dat er weinig loopbordjes in de zalen waren, en ik ben ook behoorlijk verdwaald geraakt in dit gebouw, waarschijnlijk ook omdat ik geen plattegrond had. De schilders waar ik voor kwam, waren Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer. maar natuurlijk hangen er nog veel meer prachtige schilderijen van andere meesters in het museum en ook een mooie verzameling met bijzondere voorwerpen is er tentoongesteld! Het Rijksmuseum is prachtig verbouwd en de mooie hal en bibliotheek zijn weer in ere hersteld.
Ons 'Lieve Heer op Solder´
Ons 'lieve heer op Solder' is een verborgen kerk in het centrum van Amsterdam. Ontstaan in de 18e eeuw toen het nog verboden was openbare katholieke diensten te houden. Het is gelegen aan de Oudezijds Voorburgwal 40 en lijkt van buitenaf op een gewoon grachtenhuis. Sinds kort is de (glazen) ingang naast de kerk. Het is heel bijzonder om te ontdekken dat er op zolder een gehele kerk is gebouwd. Gelukkig kan er weer gebruik gemaakt worden voor het oorspronkelijke doel, en worden er met de Kerstnacht weer nachtmissen gegeven en kunnen bruidsparen voor de kerkelijke inzegening gebruik maken van dit monumentale gebouw.