Ierland groene autoroutes
Conorpass bij Schiereiland Dingle Peninsula
Onze eerste dag begon met goed weer (droog!). We besloten naar Schiereiland Dingle (Dingle Peninsula) te gaan. Ik had gelezen dat de Conorpass erg mooi is, maar dat men dit niet met slecht weer moest rijden. We wilden de pass van noord naar zuid te rijden. Dus eerst richting Tralee, bovenlangs en dan naar de stad Dingle. Dan de Slea Head drive volgen en de historische monumenten op deze route te bekijken.
Helaas werd het aardig bewolkt toen we richting de Conorpass gingen. Bij de stop bovenaan de uitzichtpunt van de Conorpass bevindt zich een mooie waterval. Trouwens net voor de Conorpass is een afslag naar rechts, waar aangegeven staat, mooi uitzichtspunt. Hier heb je een prachtig uitzicht op de bergen. De Conorpass is erg smal en niet geschikt voor bussen etc. Hierdoor is het ook niet zo druk.
Van Killarney via de mooie Conorpas naar Dingle duurt ong. anderhalf uur.
Slea Head Drive
Slea Head Drive is ontzettend mooi en veelzijdig door de historische monumenten die deze route heeft en de mooie panorama's en vergezichten. Echt een aanrader!
Het plan was om een stop bij Dingle te maken, maar we konden de auto niet kwijt op de (grote) parkeerplaats, zodat we besloten eerst de Slea Head Drive af te rijden en dan kom je toch weer bij Dingle uit, zodat we dan het plaatsje konden bekijken. Slea Head Drive staat heel duidelijk aangegeven met bruine (verkeers)borden.
We wilden een bezoek brengen aan het Dunbeg Fort, Beehive huts en Gallarus Oratory. Deze historische monumenten staan aan deze route.
Bij Slea Head zelf was het erg druk en waren alle parkeerplaatsen bezet. We reden door en het weer klaarde steeds meer op en bij Gallarus Orator kregen we een stralende blauwe lucht, dat de hele dag zo bleef.
Dunbeg fort / Dún Beag
Dunbeg fort, overblijfselen van een ringfort uit de ijzertijd, is goed aangegeven en niet te missen. De omgeving bij Dunbeg fort is erg mooi. Ik heb hiervan meer foto's gemaakt dan van Dunbeg fort. Om het fort van dichtbij te kunnen bekijken, haalt men een kaartje rechts bij het stenen gebouw (The Stonehouse) Het kost maar een paar euro en je krijgt een informatieve film te zien. Toen het ging regenen en wij het Fort helemaal bekeken hadden zijn we in het café/restaurant, 'The Stonehouse', gaan zitten waar wij een (Irish) koffie en appeltaart bestelden. Veel gasten aten hier diverse menu's dat er ook allemaal goed uit zag. Later zag ik op tripadvisor dat het bij de top 3 restaurants van Schiereiland Dingle staat. Na deze pauze zijn we verder gereden en zagen we onderweg Beehive huts, enkele goed bewaard gebleven hutten in de vorm van een bijenkorf.
Gallarus Oratory
We reden door en het weer werd steeds mooier met een stralende blauwe lucht! Bij Gallarus Oratory, een vroeg christelijk kerkje, gebouwd tussen de 7e en 8e eeuw zijn we gestopt om het te bezichtigen. Het is heel duidelijk aangegeven en men kan de auto gemakkelijk parkeren. Het toegangskaartje kost een paar euro (4/5?). Hiermee krijg je ook de mogelijkheid om de bijhorende (informatieve) film te bekijken. Wel aardig. De stenen van dit kerkje zijn opgebouwd zonder cement. Zo strak gedaan dat er na eeuwen nog steeds geen water doorheen sijpelt.
Ladies View, Molly's gap
De 3e dag besloten we om de omgeving van Killarney te gaan bekijken. Ladies View, Molly's gap, Torc waterfall en Muckross house. De uitzichten Ladies View en Molly's Gap bevinden zich op de weg van Killarney naar Kenmare. Staat ook duidelijk aangegeven. Ladies View biedt een geweldige panorama op de meren van Killarney, waar wij de vorige dag nog op hadden gevaren. Het heet Ladies View, omdat Queen Victoria en haar gezelschapsdames het uitzicht zagen en Queen Victoria de opmerking maakte: 'This is a view for a ladie'.
Bij Ladies View zijn er parkeerplaatsen en ook is er een aardige souvenierswinkel. In de loop van de dagen kwam ik erachter dat overal dezelfde souveniers verkocht worden. Doorgereden naar uitzichtpunt Molly's gap, maar dat was niet echt spectaculair. Ook hier weer een souvenierswinkel en het was er niet duur. We hebben gekeerd en zijn dezelfde panoramische weg teruggereden naar Torc waterfall.
Ring of Kerry, Ballaghisheenpass
Op de 4e dag gingen we een gdeelte van de ring of Kerry met de Ballaghisheenpass rijden. Deze weg is erg bekend, omdat veel toerbussen deze route ook rijden. De dag begon behoorlijk mistig. We namen de kustweg aan de zuidkant. We kwamen door Sneem, waarover ik ergens gelezen had het een sprookjesdorp met een bijzonder dorpsplein??? Wij hebben dat niet ervaren en zagen een gehucht met enkele woningen...
Het volgende plaatsje Waterville stond bekend als één van de mooiste van de route??? Tja, ik vond het weinig charme hebben. Het plaatsje stond in teken van Charlie Chaplin. In het verleden had hij enkele vakanties in Waterville doorgebracht. Een standbeeld en klein museum (niet ingeweest) laten zien hoe trots ze daarop zijn.... Het was er heel ongezellig, geen winkeltjes en een pub, waar we koffie met gebak namen wat niet echt lekker was. Verder gereden via de Ballaghisheen pass en op het eind linksaf richting Caragh Lake.
Caragh lake
De weg van Ballighisheenpass naar Caragh lake is erg mooi.
Ring of Beara
Via de ring of Beara zouden we naar Bantry rijden, waar we voor 4 nachten een hotel geboekt hadden. We reden eerst naar Glengariff en via de zuidkust naar het eindpunt. Onderweg hadden we mooi uitzicht op Dursuy Island. In Allihies hebben we getankt en ik had gelezen dat men bij het plaatselijk kopermuseumpje lekkere chocoladetaart kon eten. Dus..uitproberen natuurlijk! En inderdaad ik heb nog nooit zo'n lekker gebak gehad. Het was één grote bonbon. Heerlijk! Het kopermuseum zijn we niet ingeweest. Op naar de Healy Pass.
Healy Pass
Bij het rijden van de Healy Pass bleven we de wolken en mist net voor. Het is echt een hele mooie, rustige pas. Drie rondritten met passen hadden we nu gereden. De ring of Kerry vond ik toch wel het minste. Voornamelijk omdat het daar ook erg druk is. Ik denk als men er maar één kan rijden, ik het schiereiland Dingle met de Conorpass zou aanraden, omdat het zo veelzijdig is.