steden zuid Italie


   (BIJZONDERE) STEDEN ZUID ITALIEalberobello

Alberobello


Het centrum staat bekend om de vele trulli, vreemde witgekalkte huizen in een stijl die mogelijk teruggaat op de prehistorie.

Ze hebben piepkleine raampjes en kegelvromige daken. Het is een stad die op geen enkele andere lijkt en door de Unesco op de Werelderfgoedlijst gezet. De meeste trulli dateren uit de 18e eeuw. De oudste trulli sstaan in de wijk Aia Piccola , ten noorden van de Via Indipendenza. Andere hoogtepunten zijn Trullo Sovrano, een van de weinige tulli met twee verdiepingen daterend uit de 18e eeuw en nu een museum is. Rione Monti met honderen trullie waarin de beste galeries en winkels zijn gevestigd. De parochiekerk in in dezelfde stijl gebouwd. (1926).


Rione Monti is erg toeristisch, maar aan de andere kant heeft het ook wel weer wat.  Voor de beste foto van de wijk, steek de hoofdstraat, Largo Martellotta, en loop de trap achter de openbare parkeerplaats. Vanaf het terras aan het recht op de top van de trap is de perfecte plek voor het bekijken van een zee van kegelvormige daken. 


Aia Piccola is verschillend van Rione Monti. De meeste trulli zijn niet witgekalkte en achtergelaten in een meer natuurlijke staat. Ook door een wandeling door deze wijk was erg mooi.


In de straat 'Corso Vittorio Emanuele' huisvesten zich mooie winkels,op het einde van de straat zie je de Basiliek Santi Medici. Ook van binnen een mooie kerk. Achter de kerk staat de grootste Trullo Alberobello:  Trullo Sovran. Is ook van binnen te bezichtigen. (niet gedaan)


We hebben overnacht in  een schitterend hotel; hotel Colle del sole, met nog geen 10 minuten lopen van het centrum. Echt een aanrader!Trani

Trani


We gingen naar het vissersdorpje Trani. Deze stad bezit een uitzonderlijke 12-eeuwse kathedraal. In de loop van de dag verandert de dom van kleur naar roze, wit en dan goud. Helaas is onze bezoek aan dit stadje letterlijk in het water gevallen. De regen kwam en bleef met bakken uit de lucht vallen.

Bij het bezichtigen van de kerk, was er juist een trouwmis bezig, onderwijl mochten we op een afstand toekijken.

Jammergenoeg konden we  niet van het mooie, stadje met de prachtige boulevard genieten.

Martina Franca

Martina Franca


Martina Franca, het vriendelijke en spierwitte stadje, waar de huisjes versierd zijn met mooie rococobalkonnentjes bezochten wij in de stromende regen :(

Alle sfeer is dan ook uit zo'n stadje. Echt jammer. We hebben zijn wel in de mooie Basilica di San Martino geweest.

Matera

Matera


Bij deze bijzondere stad zijn de huizen uitgehakt uit de kalkstenen 'sassi' (rotswanden) van een diep ravijn. Er zijn veel grotkerken in het gebied, uitgehakt door monniken en vaak gedecoreerd met Byzantijnse wandschilderingen.

Het kostbare water werd opgevangen, de gootjes en grespijpjes werden door ezelbotten ondersteund!

Een ideale filmlocatie, Mel Gibson heeft dan ook hier de film, Passion of Jesus Christ opgenomen.

Tientallen jaren geleden moesten de inwoners de stad verlaten, omdat het té onhygiënisch was. Niemand mocht er meer wonen. Sinds de regering een aantal jaren geleden concludeerden dat deze stad toch wel heel bijzonder is, mag men zich hier weer vestigen. Je krijgt zelfs een huis gratis, mits het in 3 jaar gerenoveerd wordt. Ook hebben ze elke wijk een bestemming gegeven. Dus een winkel- , toeristisch-, woongebied etc.

De gids vertelde ook dat veel steden bovenop een heuvel zijn gebouwd, omdat ze zo minder last hadden van de muggen, die vooral bij moerassen (dal) actief zijn.

We hebben de 'strada panoramica' gelopen,  deze weg biedt een prachtig uitzicht over de twee wijken met sassi: Sasso Caveoso in het zuidoosten en Sasso Baarisano in het noordwesten.

Het is een erg mooie en sfeervolle stad. In een grotrestaurant 'cola cola' hebben we heerlijk gegeten.

Copyright 2012 © All Rights Reserved

Alle informatie  is gebaseerd op 100% eigen ervaringen. Ik kan echter geen garantie geven met betrekking tot de volledigheid, actualiteit en juistheid van de weergegeven informatie. Ook neem ik geen aansprakelijkheid ten aanzien van eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie