Napels

Museum Archeologico Nazionale

Dit museum is echt de moeite waard. De collectie is erg mooi en onze gids kon er uren over vertellen.

lees meer
De vele mozaïeken komen van Pompeii vandaan, vooral uit het huis van Faun. Met de opgravingen van Pompeii kwamen veel erotische beelden en schilderijen tevoorschijn. Het diende als voorspoed en geluk, maar in de 19e eeuwm tijdens de opgravingen, vonden ze het een schande en bewaarden ze deze werken in een aparte kamer. Sinds een aantal jaren is dit 'geheime kabinet' geopend voor bezoekers vanaf 18 jaar. Andere hoogtepunten van de collectie: Mozaïeken(slag van Alexander de Grote; oorspronkelijk vloermozaïek uit Casa del Fauno) en fresco's Alledaagse voorwerpen van Pompeii de Farnese Stier (gemaakt uit 1 blok marmer);dit beeld toont hoe de tweeling hun stiefmoeder met haar haren vastmaken aan de stier en zij zo haar dood tegemoet ging. aphrodite Kallopygos Artemis van Aehesos (de Griekse vruchtbaarheidsgodin) Antinous (liefde van keizer Hadrianus) de blauwe vaas; ook gevonden in Pompeii en op een geweldige manier is deze vaas gemaakt de weegschaal; niet gezien (aantal voorwerpen waren uitgeleend)

Napels


Al vroeg vlogen we naar Napels, zodat we al rond 10 uur in de stad rondliepen.

Een Nederlandstalige gids leidde ons rond in dit ontzettend mooie stad. Velen hadden mij gewaarschuwd dat het een vieze en ongure stad zou zijn. Maar dit is echt niet het geval. Het is een typische Italiaanse stad, levendig, smalle straatjes waar de was hangt te drogen, geluid van het claxoneren en prachtige modewinkels. Ben je hier in de buurt, dan zou ik Napels nooit overslaan (of de vuilnismannen moeten weer eens staken). Het verkeer is chaotisch en je ziet geen auto zonder kras of deuk. Van een tweebaansweg maken ze zo een vierbaansweg en zebrapaden zien ze als decoratie. Wil je oversteken, niet twijfelen, hand omhoog en gewoon gaan.

Met een korte stadswandeling, liepen we door het prachtige Galerie Umberto. Ook maakten we kennis met de smalle straatjes, waar de slager naast een souvenierswinkeltje is gevestigd, zodat de  Napolitanen in het centrum ook hun boodschappen doen.

Napels
Klooster San Gregorio Armeno
Klooster San Gregorio Armeno
Klooster San Gregorio Armeno
cappella sansevero

Klooster San Gregorio Armeno

Een wandeling door de Via San Gregorio Armeno, beter bekend als de kerststallenstraat, bracht ons naar het prachtige kloostercomplex San Gregorio Armeno. Een door nonnen opgericht, 18e eeuwse klooster.

lees meer
De kerk en seminarie behoren tot de belangrijkste religeuze gebouwen van Napels. De klokkentoren en de kruisgang zijn prachtig. Het klooster is gebouwd bovenop een antieke tempel, deze stond weer op een cultusplek voor de godin Demeter. Hier is niets meer van te zien. De nonnen wonen de mis bij op de verdieping in de kerk, hier vandaan kijk je op de mensen die in de kerk zitten en natuurlijk het prachtige interieur. Om dit te zien (verboden te fotograferen) moet je reserveren, ook krijg je dan de mogelijkheid om de schitterende, zo rustige, binnenplaats met tuin te bekijken.

Cappella Sansevero

Bij tripadvisor staat de kapel, Cappella Sansevero, (adres:F. De Sanctis 19/21, 80134) bij de bezienswaardigheden van Napels op de 1e plaats.

lees meer
Toen ik een foto zag van het marmeren beeld 'Veiled truth' (foto hierboven) was ik verkocht. Dit wilde ik in het echt zien. Helaas stond het niet op het programma, maar zodra we vrije tijd kregen zijn wij hier naar toe gegaan. Dit beeldhouwwerk is werkelijk prachtig, een sluier gedrapeerd over haar lichaam, waaronder haar vormenen en gelaatstrekken op een prachtige manier doorschijnen. De meesterwerken 'de gesluierde Christus' van Giuseppe Sanmartino en "Disainganno" van Francesco Queirolo zijn eveneens indrukwekkend, vooral bij het laatste is het ongelooflijk dat het beeld en dus ook het visnet, uit één stuk gemaakt is. In de ondergrondse kamer staan twee lijken opgesteld, waarvan men de circulatiesystemen zo goed heeft weten te conserveren dat het, evenals de botten en tanden, nog geheel intact is....

Copyright 2012 © All Rights Reserved

Alle informatie  is gebaseerd op 100% eigen ervaringen. Ik kan echter geen garantie geven met betrekking tot de volledigheid, actualiteit en juistheid van de weergegeven informatie. Ook neem ik geen aansprakelijkheid ten aanzien van eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie