München
Munchen rathaus


München 2014


In augustus 2014 zijn we naar München en Berchtesgadener alpen gegaan. München is een geweldige, prachtige stad. Heel sfeervol en gezellig. Mooie winkels, de gewone ketens, maar ook de exclusieve merken, gezellige brauhausen, historische gebouwen, grote musea. Overal werd muziek gemaakt en elk cultuur zie je rondlopen in deze veelzijdige stad. Wat  ook aantrekkelijk is dat het centrum niet te groot is en alles dicht bij elkaar zit. Anders is het een goede optie om de bus of tram te nemen, dat in Duitsland toch al zo goedkoop is. Voor €11,20 namen we een 'partner Tageskarte Innenraum'. (Sinds kort heet het anders en is iets duurder geworden. Meer informatie kun je hier vinden.) Dat is een dagkaart voor 2 personen en mag je de hele dag vrij reizen in München.

Op de heenweg hadden we een tussenstop gemaakt en een PartnerMehrtagesticket €40 voor 2 personen gekocht. Hiermee heb je 14 dagen gratis entree in alle kastelen/paleizen van Beieren. Ook in München konden we er gebruik van maken.

Twee hele dagen hebben we hier doorgebracht en dat is veel te weinig. Er is zoveel te zien en al hebben we veel gedaan, dan nog vind ik het jammer dat we bv de Deutsches Museum, wat ook erg mooi moet zijn, niet hebben kunnen bezoeken. We hebben een poging gewaagd, maar het was zo druk en er stond zo'n lange wachtrij dat we er van af hebben gezien.

Ik ben echt fan van deze stad geworden  We verbleven in hotel Europa, een redelijke kamer, maar belangrijker ;) een super lekker uitgebreid ontbijt. En goede parkeergelegenheid (privégarage). Met de bus en/of tram waren we in no-time in het centrum. 

residenz Munchen


Residenz München/ Schatkamer / Cuvilliés Theater


Bij toeval kwamen we in dit grote paleis, met zijn unieke collectie, liggend in het oude centrum van München. Omdat het met de Mehrtagesticket gratis entree was (normaal combiticket (residenzmuseum/schatkamer/cuvilliés theater) 13€ p.p), dacht ik laten we maar ff kijken. Nu dat ff laat maar gaan, het is zo'n mooi gebouw, dat behoort tot de belangrijkste kasteelmusea van Europa en de schatkamer is zo ontzettend prachtig, met maar liefst 130 expositieruimtes, met de kostbaarste collecties ter wereld, dat dit echt een must is als je in München bent.


Er waren vele diverse verzamelingen waaronder een Relikwieënkamer met diverse relikwieën. Er waren er zoveel, ongelooflijk. Een relikwie van een klein kindje, waarbij geclaimd wordt dat het één van de kinderen is die door Herodus om het leven is gebracht, verband van Johannes de doper, een bot van de heilige drakendoder: St. George, dat gedecoreerd is met een soldaat op een paard, natuurlijk vol met juwelen en nog zoveel meer. 

Ook bijzonder was de grote verzameling met vele prachtige juwelen, munten en kronen die hier opgeborgen liggen en meer dan tien eeuwen oud zijn.

Kerken in München


Mucnen Asamkirche  Eén van de mooiste kerken uit Beieren
Mucnen Asamkirche  Eén van de mooiste kerken uit Beieren
Mucnen Asamkirche  Eén van de mooiste kerken uit Beieren
Mucnen Asamkirche  Eén van de mooiste kerken uit Beieren
Michaelskirche Munchen
Munchen  Burgersaalkirche
Munchen  Burgersaalkirche
Munchen  Burgersaalkirche
Munchen  Burgersaalkirche


Asamkirche

Eén van de mooiste kerken uit Beieren. Deze kerk bevindt zich in de winkelstraat Sendlingerstrasse. 

lees meer
Het is een qua breedte klein pand, maar door alle armaturen en ornamenten kun je het niet missen. De kerk is in de 18e eeuw gebouwd door 2 broers, waarvan één stucadoor was en de ander frescoschilder, zij hebben deze kerk was min of meer hun visitekaartje.


Michaelskirche

Hier kwamen we met toeval terecht, omdat we door de winkelstraat liepen en er een hoosbui los barsten. 

lees meer
We stonden toen net voor deze kerk en zijn snel naar binnen gegaan. Later las ik dat de praalgraf van Ludwig II hier stond en dat heb ik dus gemist en maar wachten in de banken totdat de regenbui was afgelopen...balen.

Burgersaalkirche

Enkele meters van Michaelskirche vandaan staat de Burgersaalkirche. 

lees meer
Een mooie kleine kerk, met een klein museum met sacrale kunstvoorwerpen. Bovenste verdieping vind je een prachtig ingerichte tweede kerk met een majestueuze hoog altaar en talrijke fresco's.
Schloss Nymphenburg Munchen
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg
collectie Marstallmuseum Schloss Nymphenburg

Schloss Nymphenburg


In paleis Nymphenburg is Lodewijk (Ludwig) de II geboren. Je weet wel van de kastelen Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee. Met de tram rijd je er zo naar toe. Daarna is het nog 10 minuutjes lopen naar het paleis. Ook hier konden we gebruik maken van de mehrtagesticket, dus voor ons was het entree vrij.

Het paleis was mooi, wel weinig kamers toegankelijk en de audio was echt niet de moeite waard. De Amalieburg is klein, maar wel erg mooi. Maar de collectie van rijtuigen en sleeën in het Marstallmuseum vond ik echt bijzonder. Er hingen nog een paar vroegere schilderijen, waarbij de afgebeelde rijtuigen in de hal aanwezig waren. Ik zag een gedeelte van een kanten sluier liggen met onderschrift dat het kant van de sluier van Sophie Charlotte was. Wat blijkt Ludwig II is verloofd geweest met zijn nichtje Sophie Charlotte ( het zusje van Sissi (!) ) Zij waren dus familie van elkaar! In ieder geval is op het allerlaatste moment de bruiloft niet doorgegaan.


Verder was er nog een verdieping met o.a. een porseleincollectie en allerlei paardenaccesoires, zoals hoofdstellen etc.

Andere bezienswaardigheden:

Marienplatz
Hofbrauhaus Munchen
Hofbrauhaus Munchen
Hofbrauhaus Munchen
Alte Pinakothek Munchen Rembrandt Het offer van Abraham
Rafaël Santi, Madonna Tempi alte Pinothek Munchen


Alte Pinakothek


Een mooi museum met vele meesterwerken van bekende kunstenaars, als Rembrandt, Het offer van Abraham en Rafaël Santi, Madonna Tempi

Marienplatz


Vanuit Café Rischart am Marienplatz, 1e verdieping, heb je prachtig uitzicht op  'neues Rathaus'. Heerlijk koffie met gebak kun je er ook krijgen.

Uurwerk Neues Rathaus


Om het uurwerk met de bewegende figuurtjes te zien moet je toch echt op het plein staan. Elke dag om 11, 12, 17 en 21 uur komen de figuurtjes naar buiten.

lees meer
Ze geven twee belangrijke historische gebeurtenissen weer, namelijk de bruiloft van hertog Wilhem V incl. het toernooi dat toen plaats vond (bovenste scene) en de kuipersdans (onderste scene). Om 21 uur verschijnt er nog iets ectra's. Op de zevende torenetage komen dan een hoornblazende nachtwakker op het toneel en een engel die het Muncher Kindl zegent. Het klokkenspel telt maar liefst 43 klokken en het speelwerk bestaat uit 32 figuren. Ook wij zijn op het plein gaan staan en het werd ontzettend druk met wachtende mensen. Eindelijk begon het! Een caroussel was het en daarmee hield het op. Vroeger zal het wel heel uniek zijn geweest, maar onvoorstelbaar dat dit fenomeen zoveel mensen trekt. Hoewel wij stonden er natuurlijk ook. haha. Maar als je het niet in kan plannen, je mist niks.

Hofbrauhaus


De bekendste brauhaus van München is Hofbrauhaus. De geschiedenis van de Hofbräuhaus gaat meer dan vier eeuwen terug. 

lees meer
De bierhal werd opgericht in 1589 door hertog Wilhelm V om zijn ‘dorstige en veeleisende hofhouding’ tevreden te stellen. De kieskeurige drinkers waren niet tevreden met de brouwsels in München dus het crëeren van een eigen brouwerij leek een logische beslissing. Ook het liedje bracht bij aan de naamsbekendheid (zie filmpje).  Natuurlijk wilde ik daar ook heen, maar wat was het er druk. Aan lange tafels zaten oud en jong bij elkaar te eten en te drinken. Boven was het heel rustig, weer te rustig. Trouwens ze hebben een leuk souvenierswinkeltje.

Copyright 2012 © All Rights Reserved

Alle informatie  is gebaseerd op 100% eigen ervaringen. Ik kan echter geen garantie geven met betrekking tot de volledigheid, actualiteit en juistheid van de weergegeven informatie. Ook neem ik geen aansprakelijkheid ten aanzien van eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie